WordPress plugins: wel of niet gebruiken?

Wanneer is het handig om een plugin te gebruiken?
Deze vraag is eigenlijk niet zo eenvoudig te beantwoorden, maar mogelijke redenen om een plugin te gebruiken zijn:
- U heeft een functie nodig die in uw huidige website niet aanwezig is
- Het is niet mogelijk of te kostbaar om de functie zelf te programmeren
- Het is een uitbreiding van uw bestaande website, zoals een webwinkel
Wanneer u beter geen plugin kunt gebruiken
Plugins zijn handig, maar dagelijks zien wij websites met een overvloed aan plugins. Voor elke functie die de gebruiker mist, is een plugin geïnstalleerd. Soms zien wij zelfs dat er meerdere plugins geïnstalleerd zijn, die min of meer dezelfde functie uitvoeren. Wij raden u aan om geen plugin te gebruiken voor:
- Eenvoudige of bijzonder kleine aanpassingen aan uw website. Vaak hoeft u maar een enkele regel code aan het functions.php bestand van uw template toevoegen om deze kleine aanpassingen uit te voeren. Lukt dit niet? Overleg zoiets dan bijvoorbeeld met uw webbouwer of stel uw vraag in een Facebook groep of WordPress forum.
- Wanneer de gewenste functie maar een klein onderdeel van een complexe plugin is. In dit geval is het beter om verder te zoeken naar een passende oplossing.
- Overbodige of onnodige functies. Overleg voor elke functie of deze wel echt op uw website nodig is. Installeer bijvoorbeeld geen complexe plugin voor een reactieformulier wanneer u nauwelijks of geen reacties op uw website krijgt. Dat wil niet zeggen dat u geen reacties moet toestaan, maar gebruik in het begin een meer eenvoudige oplossing.
Bekijk daarnaast regelmatig uw lijst met geïnstalleerde plugins en verwijder plugins die niet meer nodig zijn of al een tijdje niet werden gebruikt.
Welke plugins mag ik dan wel gebruiken?
WordPress plugins worden via verschillende websites aangeboden. De meest betrouwbare is zeker de WordPress repository (de plugin bibliotheek die u via het WordPress Dashboard raadpleegt). Dit wil echter niet zeggen dat alle plugins uit deze bibliotheek goed en veilig zijn. Daarnaast zijn er ook plugins op andere sites te vinden die goede functies bieden en veilig te gebruiken zijn.
Helaas is er geen exacte richtlijn om te bepalen of u een plugin wel of niet kunt gebruiken. Maar de volgende tips zullen bij de keuze zeker van pas komen:
- Zoek eerst naar plugins binnen de WordPress plugin bibliotheek. Deze worden regelmatig gecontroleerd en de plugin pagina biedt waardevolle informatie, zoals: reviews, eerder gestelde vragen en antwoorden in de forums en automatische updates.
- Elk plugin moet regelmatig worden bijgewerkt. Heeft een plugin al een langere tijd geen updates gehad, dan wordt de kans steeds groter dat uw website ophoudt met werken.
- Kijk of de programmeur van de plugin voldoende tijd investeert in zijn plugin (heeft hij bijvoorbeeld een website voor de plugin, biedt hij updates/support, etc.). Hieraan kunt u herkennen of hij serieuze plannen heeft met zijn plugin. Een bedrijf dat naast een premium plugin ook een goede “light versie” heeft ontwikkeld, is waarschijnlijk serieuzer dan een hobbyist.
- Installeer nooit de eerst de beste plugin, controleer eerst of er nog vergelijkbare plugins zijn. Zijn er 2 of meer plugin waaruit u kan kiezen, vergelijk dan de functies, de reviews en het aantal gebruikers.
- Download een plugin altijd van de originele locatie, dus nooit van een andere downloads site. Het is goed mogelijk dat deze “voordelige” versie virussen bevat.
- Ga op zoek naar reviews. Via Google zijn er veel plugin lijsten (zoals onze lijst), die de meest populaire WordPress plugins toelichten. Staat uw favoriete plugin er vaak tussen, dan zit u met uw keuze vaak wel goed.
- Gebruik geen plugin die tijdens de installatie foutmeldingen produceert. In dit geval heeft de programmeur zijn werk niet goed getest en zitten er misschien nog veel grotere fouten in de plugin code.
- Wordt er regelmatig ondersteuning geboden? Bij een gratis plugin is dit niet altijd te verwachten, maar voor een belangrijke plugin is support wel noodzakelijk.
Bovenstaande punten zijn zowel belangrijk voor gratis als betaalde (premium) plugins.
Premium of betaalde WordPress plugins?
Betaalde plugins bieden vaak extra functies die in een gratis plugin maar voor een gedeelte of helemaal niet te vinden zijn. Natuurlijk zijn er ook premium plugins die qua functie niet veel verschillen van een gratis variant. Deze premium plugins wilt u misschien overwegen wanneer er support en/of regelmatige updates worden aangeboden. Voordat u een premium plugin kiest (koopt), is handig om de volgende adviezen te volgen:
- Controleer altijd op welke datum de laatste update plaats vond. Dit mag niet langer dan 6 maanden geleden zijn. Bekijk ook de changelog van de plugin. Deze geschiedenis van de updates bevat waardevolle informatie.
- Neem voor de aankoop contact op met de verkopende partij en beslis op basis van de reactietijd of u een aankoop wilt doen.
- Is er een proefversie of biedt de verkoper een geld terug garantie? Koop nooit een plugin waarvan de aankoop niet kan worden teruggedraaid. U wilt zeker geen €100 betalen voor een plugin die u niet kunt gebruiken.
- Komt de verkopende partij betrouwbaar over? Een bedrijf dat geen contact of adresgegevens toont, heeft misschien wel iets te verbergen.
- Ga op zoek naar reviews over het product én de verkopende partij. Zowel goede als slechte beoordelingen geven belangrijke informatie.
- Voor veel plugins geldt dat u voor de aankoopprijs maar één jaar aan service en updates ontvangt. Dit betekent dat u na elk jaar de licentie moet verlengen. Dit is niet erg, maar wel een criterium voor het kiezen van de juiste plugin. Op CodeCanyon (een onderdeel van de Envato marktplaats) koopt u een licentie incl. alle updates, maar is de support beperkt tot 6 maanden. Plugins of templates die u via Envato koopt mag u meestal maar voor 1 website gebruiken. Let dus goed op het soort licentie!
- Is er een automatische update functie beschikbaar? Zonder deze functie kost het updaten van de plugin (via FTP) meer tijd en ontvangt u meestal geen update informatie via het WordPress dashboard.
Eerder werd in deze blogpost al genoemd dat er handige lijsten bestaan met plugin aanraders. Kijk bijvoorbeeld eens op SuperBlogger of bekijk de lijst met WordPress plugins op finalwebsites.