Online zichtbaarheid vergroten
Blog

5 strategieën om (sneller) je online zichtbaarheid te boosten

Sharon Lederer foto

Sharon Lederer

28 december 2023

Hoe bereik je jouw doelgroep? Als er dagelijks zoveel content wordt gemaakt, dat Google het al niet meer kan indexeren? Als je het gevoel hebt dat je te laat bent begonnen met Instagram of TikTok? Of als je nu resultaat nodig hebt en geen tijd hebt om een jaar te wachten? Wat kan je doen om “snel” je online zichtbaarheid te vergroten?

3 voorwaarden voor succesvolle content marketing

Voordat ik verder ga met de strategieën die jou helpen om je online zichtbaarheid te vergroten, wil ik het eerst even hebben over de factoren voor succes met content marketing.

1. Inzicht in je doelgroep

Van de 3 factoren geloof ik dat de eerste het belangrijkste is. De content die je maakt moet namelijk waardevol, inspirerend of vermakelijk voor je doelgroep zijn. Je kan namelijk nog zoveel content maken, als je doelgroep er niks mee kan, dan is je werk voor niks geweest.

2. Consistentie

Als je kijkt naar de meeste contentmakers, dan zie je dat consistentie wordt beloond. Hoe meer je deelt, des te groter de kans dat je iets deelt dat aanslaat en dus ook meer mensen bereikt.

Maar je ziet ook veel bedrijven die veel content maken, maar toch niet hun online zichtbaarheid verhogen. Consistent delen alleen is niet genoeg (zie factor 1).

3. Distributie

Voor het creëren van je content wil je een strategie, maar heb je er ook al over nagedacht hoe je jouw content onder de aandacht brengt bij je doelgroep? In veel gevallen gaat dit namelijk niet van zelf. Toch wordt dit vaak vergeten en zijn bedrijven vooral heel druk met het maken van de content. Content die vervolgens bijna niemand te zien krijgt.

5 strategieën om je online zichtbaarheid een boost te geven

En dan nu waar je voor bent gekomen: wat kan je doen als je (sneller) online zichtbaar wil zijn en resultaat wil hebben met je content marketing? Ik denk dat deze 5 strategieën je het meest kunnen opleveren.

1) Probeer viral te gaan met een reels/tiktok/shorts serie

Dé manier om je online zichtbaarheid te vergroten op social media is met behulp van korte video’s.

Maar hoe maak je reels die viral gaan?

Als je kijkt naar de video’s die veel views krijgen, zijn er een aantal dingen die de kans kunnen vergroten om viral te gaan:

 • Deel herkenbare situaties. Wat zijn dingen in jouw niche die iedereen herkent, maar waar niet veel over wordt gepraat?
 • Maak van je reels een serie. Zo vergroot je de kans dat wanneer iemand jouw reel tegenkomt, deze persoon ook je andere video’s gaat kijken.
 • Zorg voor afwisseling in beeld. Laat vooral ook zien wat je aan het doen bent en praat niet alleen tegen de camera.

2) Maak content voor long tail zoekwoorden

Veel bedrijven proberen van alles om hun vindbaarheid in de zoekmachines te vergroten. Ze maken regelmatig content, hebben al 20 blogs geschreven en toch wordt de website nog nauwelijk gevonden.

Heb je een nieuwe of kleine website? Richt je dan op de long tail zoekwoorden.

Long tail zoekwoorden zijn zoekopdrachten die bestaan uit meerdere woorden. Ze hebben vaak minder zoekvolume, maar ook minder concurrentie.

De kans om voor long tail zoekwoorden te scoren in Google is dan ook veel groter.

Long tail zoekwoorden zijn bijvoorbeeld:

3 voorbeelden van longtail zoekwoorden
Zoekwoorden onderzoek met KWFinder. Het eerste getal is het maandelijkse zoekvolume. Het getal met het groene kader is de difficulty. Deze is voor alle 3 laag.

Door bijvoorbeeld 10 blogposts te schrijven voor 10 long tail zoekwoorden over hetzelfde onderwerp, vergroot je enorm de kans om gevonden te worden.

3) Werk samen met zichtbare accounts

Als jij nog niet online zichtbaar bent, kan je natuurlijk met iemand samenwerken die wél bereik heeft. Dit kan op verschillende manieren:

 • Een influencer inhuren om jouw merk te promoten.
 • Beginnen met gastbloggen.
 • In jouw content reageren op de content van anderen (met de hoop dat ze jouw content dan weer delen).
 • Vragen of je te gast mag zijn in iemand podcast.
 • Gezamenlijk een webinar geven met iemand die al bereik heeft. Dit werkt het beste als je met jouw kennis de ander goed kan aanvullen.
 • Samen met een ander account een wedstrijd organiseren.
 • Start een affiliate marketing programma, zodat anderen jouw product kunnen promoten.

In principe hoef je zelf niet zichtbaar te zijn om je doelgroep te bereiken. Je moet wel een goed content idee hebben en/of bereid zijn om te betalen voor iemands bereik.

4) Maak een unieke en waardevolle freebie

Een van de beste manieren om je bereik te vergroten is door ervoor te zorgen dat mensen je content vanzelf gaan delen. Hoe? Met behulp van unieke en waardevolle content.

Content die zo uitgebreid is dat mensen niet kunnen geloven dat je het gratis weggeeft en die ook echt uniek en onderscheidend is.

Zo wil je wegblijven van de standaard ebooks, checklists en webinars

Maar je wil wel:

 • Een freebie maken over een onderwerp waar nog niet veel over is geschreven
 • Een best wel uitgebreide cursus maken en gratis weggeven
 • Dé oplossing bieden voor het probleem van je doelgroep

Het doel is om echt waarde te bieden, maar natuurlijk net niet zo veel dat ze jouw niet meer nodig hebben 😉.

5) Online adverteren

De makkelijkste manier om je online zichtbaarheid te vergroten is door te adverteren.

MAAR:

 • Dit is ook meteen de meest dure strategie.
 • Wanneer je stopt met adverteren, zullen ook de bezoekers wegblijven.
 • Er bestaat een kans dat je advertentiecampagne helemaal niks oplevert.

Adverteren is zeker geen wondermiddel om meer bezoekers te krijgen. Weet wat je doet, zodat je niet onnodig geld over de balk smijt.

Bonus: Maak gebruik van je netwerk

Zoals ik eerder al deelde is de kans klein dat je doelgroep je content meteen vindt. Maak in het begin zeker gebruik van je netwerk. Vraag of ze op je content willen reageren en/of het weer verder willen verspreiden. Grote kans dat ze dit graag voor je willen doen.

Handboek icon

Download mijn contentstrategie handboek​

Hét hulpmiddel voor het maken van unieke content​

Calendar icon

Download mijn contentkalender template​

Hét hulpmiddel om consistent content te maken​