Waarom een contentkalender gebruiken?
Blog

5x waarom een contentkalender gebruiken in 2024!

Sharon Lederer foto

Sharon Lederer

5 januari 2024

Je gaat aan de slag met het maken van content om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Maar kan je nu beter wel of niet met een contentkalender werken? Daarom in deze blog 5x waarom je wel met een contentkalender zou moeten werken.

Wat is een contentkalender?

Zoals ChatGPT heel mooi zegt:

“Een contentkalender is een georganiseerde planning die aangeeft welke inhoud wanneer op welke platforms wordt gepubliceerd”.

Het laat dus zien welke content je elke maand moet maken, maar ook welke content je in het verleden hebt gemaakt. Je hebt dus meer overzicht van al je content en hoe de verschillende soorten content elkaar kunnen steunen.

Heel handig als je wil scoren met je content bij je doelgroep.

Dit is een hoe contentkalender eruit kan zien:

Voorbeeld contentkalender

De 5 voordelen van een contentkalender

1) Een contentkalender helpt je om consistent content te creëren

Ben jij als online ondernemer alleen verantwoordelijk voor de content creatie? Dan is dit voor jou eigenlijk de belangrijkste reden waarom je een contentkalender zou moeten hebben.

Ik ken het, met alle dagelijkse prioriteiten schiet het maken van content er vaak bij in. Een contentkalender helpt je om realistisch te plannen en het overzicht te behouden. Wanneer je dan eindelijk tijd hebt gemaakt om je content te maken, kan je meteen beginnen met schrijven. Je weet namelijk precies wat je moet doen.

2) Een contentkalender is hét hulpmiddel voor marketing teams

Werk je met meerdere mensen tegelijk aan de content marketing? Dan kan je eigenlijk niet zonder een contentkalender. Een contentkalender laat namelijk ook zien wie er wanneer aan welke content werkt.

Met een contentkalender zorg je er dus voor dat iedereen zijn taken op het juiste moment af heeft en dingen niet dubbel worden gedaan.

Bonus! Gebruik mijn handige contentkalender template

Op zoek naar een handige tool om je content te plannen? Mijn contentkalender template wordt nu al gebruikt door meer dan 40 ondernemers.

contentkalender in Notion

3) Je kan content vooruit maken

Er zijn altijd van die momenten dat je gewoon geen tijd hebt om content te maken. Met een contentkalender kan je vooruit plannen en kan je ook content plaatsen op dagen dat je er geen tijd voor hebt.

4) Je contentkalender is een bron van inspiratie

Nummer 4 is ook echt een belangrijke reden waarom je een contentkalender wil gebruiken. Zoals ik eerder al schreef heb je met een contentkalender goed zicht op welke content je al in het verleden hebt gemaakt.

Wanneer je de content voor een nieuwe periode gaat plannen, kan je hierop terugvallen. Welke content ontbreekt er nog? Welke content kan wel weer een update gebruiken? En welke content kan worden hergebruikt voor een ander platform? Heel handig als je even geen content ideeën hebt.

5) Een contentkalender helpt je om nog betere content te maken

Hou jij in je contentkalender ook het resultaat bij? Bijvoorbeeld hoeveel likes een bepaalde post heeft gekregen of hoe je blogs scoren in Google?

Dan kan je met je contentkalender snel bepalen welke content goed voor jouw bedrijf werkt en waar je er dus nog meer van moet maken.

Als je slim werkt met je contentkalender heb je een bron van informatie waarmee je nog beter en makkelijker content kan maken.

Handboek icon

Download mijn contentstrategie handboek​

Hét hulpmiddel voor het maken van unieke content​

Calendar icon

Download mijn contentkalender template​

Hét hulpmiddel om consistent content te maken​